Smarte løsninger for deg som reiser mye

IKKE NETT? Fortvil ikke, det finnes apper for slikt. (Foto: ALL OVER PRESS)
IKKE NETT? Fortvil ikke, det finnes apper for slikt. (Foto: ALL OVER PRESS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt dette kan du gjøre uten nett på mobilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En dag kommer vi kanskje dit at trådløst nett tilgjengelig overalt for en billig penge. Men slik er det ikke i dag.

I praksis er det ofte vanskelig å finne gratis nett som ikke er kamuflerte pengemaskiner. Og å bruke mobilnettet (3G/4G) er dyrt, i hvert fall om du er utenfor EU.

Derfor er det greit å vite at det finnes veldig mye du kan gjøre på mobilen eller nettbrettet ditt, uten at du behøver å være online.

Finn fram uten nett

La oss begynne med det viktigste først: Navigasjon. Når du er i en fremmed by, er det avgjørende å kunne finne fram på en enkel måte.

De fleste bruker nok Google Maps til dette, noe som vanligvis krever nettforbindelse.

Men ikke glem at Google Maps kan fungere glimrende også uten nett, bare du har forberedt deg litt.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

OGSÅ UTEN: Google Maps lar seg også bruke uten nettforbindelse. Men du får bare et lite område av gangen. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskriften får du HER. Du laster bare ned den delen av kartet du trenger, og så bruker du GPS (satellittnavigering, som er gratis i utgangspunktet) til å orientere deg.

Forskjellen er altså at mens du vanligvis får kartinformasjonen fra nettet, henter du i stedet kartet fra mobiltelefonens minne.

Nettløse Google-kart har likevel begrensinger: Du kan bare få et lite kartutsnitt av gangen. Om du kjører bil og må å orientere deg over lange strekninger er det nødvendig å planlegge på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis finnes det gode alternativer, spesielt for store byer.

Tripadvisor har en av dem, og har apper for storbyer rundt om i verden (iOS , Android).

Maps.me er et annet alternativ, som baserer seg på det frivillige, åpne kartprosjektet OpenStreetMap.

Du velger verdensdel, deretter land og så by (om den er av en viss størrelse). Vær obs på at kartene kan inneholde relativt store datamengder i mobilsammenheng. Velger du Oslo, må du for eksempel laste ned et 137MB stort kart som dekker hele Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kart-appen inneholder kompass, slik at du med én gang ser i hvilken retning målet ligger. Derimot har de ingen visning av ruten, men du kan importere ruteinformasjon fra Google Maps.

Dessverre skjemmes kartverket av en del stygge feil (Tenerife ligger for eksempel ikke i Oslofjorden, verken Tapas-restauranten eller øya i Atlanterhavet), og det er lett å gå seg vill dersom man ikke passer på kompassnåla. Kartet snus nemlig etter nåla og ikke som Google Maps i logisk retning der «oppover» alltid er nordover.

Og husk: For mange byer finnes det også mobilkart fra turistkontorer og offentlige kartselskaper, og de fleste kollektivselskaper har oppdaterte rutekart og apper som enkelt beregner raskeste rute med t-bane, trikk, buss og lokaltog.

 (Foto: Visitberlin.de)

TYSK GAVE: I Berlin har kommunen bygd ut et offentlig trådløst nett i turistområdene. Men de har lagt inn en begrensing på 30 minutter pr. dag. (Foto: Visitberlin.de)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få med deg nyhetene i etterkant

En annen viktig ting på reise er å kunne lese norske nettaviser der du er, selv når du er offline.

Den enkleste løsningen er å laste ned et av de mange programmene som lagrer nettsider lokalt, slik at du kan lese dem uten nett.

Instapaper (iOS , Android ) er den mest kjente (alternativ for Windows Phone er InstaFetch)

 (Foto: INSTAPAPER)

LAGRE OG LESE:Instapaper er kanskje det mest brukte programmet for å lagre nettsider og lese dem uten nett. (Foto: INSTAPAPER)

Offline Pages (iOS ) og Offline Browser (Android) er enklere alternativer.

Med Amazons Send to Kindle kan du laste nettsider og dokumenter og sende dem til din e-bokleser (både app på mobil/brett og Amazons lese/nettbrett).

For de som bruker Windows Phone finnes Offline Browser (også for Android, men foreløpig ikke i iOS-versjon).

Du kan naturligvis også bruke en hvilken som helst nettleser og lagre siden som html-filer med tilbehør, men det er av og til litt kronglete å få med seg alt. Spesialprogrammene er smartere, og gjør det enklere både å lagre sider og å finne dem igjen når du trenger dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk andres nett

Om du skulle bli lei av å lese gammelt nytt, eller bare vil ha kontakt med omverdenen igjen, er det godt å vite at du faktisk kan klare dette uten å bruke verken WiFi eller mobilnettet.

Open Garden for iOS, Android og Mac OS X fungerer slik at du bruker andre folks WiFi-forbindelse via Bluetooth. Betingelsen her er imidlertid at de må ha gitt tillatelse til det, og bruker samme app.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 (Foto: Opengarden)

BRUK ANDRES NETT: Opengarden brukes allerede av fem millioner og gir deg mulighet til å «låne» nett av andre. (Foto: Opengarden)

De samme folkene leverer også Firechat (iOS og Android) , som lar deg nettprate uten at du er tilkoblet nettet direkte.

Fun fact: Denne appen fungerer faktisk så bra at studentene som protesterer i Hong Kongs gater bruker den for å unngå myndighetenes nett-spionasje.

Om du skulle ha behov for å utveksle musikk, video og bilder, er Zapya (Android) et spennende alternativ. Her kan du også spille spill via nett som opprettes lokalt mellom de enkelte brukerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 (Foto: Zapya)

FILMER OG MUSIKK: Zapya gir deg muligheten til å overføre filer uten nett. (Foto: Zapya)

Nettspill uten nett

Om du synes det er stusselig å spille alene uten nett, finnes det en rekke mange spill som bruker «nettløst nett», altså gir deg mulighet til å spille med andre uten å være online.

Noen eksempler er Minecraft Pocket Edition (iOS , Android ), Real Racing (iOS , Android ) og Badland (iOS , Android).

Let etter nett, så skal du finne

Likevel: Det er jo best å ha nett, da. Og det finnes mange steder, bare du vet hvor du skal lete.

De etablerte teleselskapene tar nesten uten unntak betalt, enten gjennom et abonnement eller engangsbetaling for en tidsperiode.

Gratistilbudene er gjerne knyttet opp mot kredittkort eller aktører som ønsker du skal kjøpe noe.

Disse er vanligvis trygge. Men du bør likevel være skeptisk til nett som kommer fra leverandører du aldri har hørt om, eller som ser mystiske ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes også offentlige nett, slik som i Berlin. Disse er helt å finne i turistområder, og har gjerne en tidsbegrensning (i Berlin 30 minutter pr. dag).

På flyplasser og tett trafikkerte offentlige steder er det mulig å bruke kommersielle gratisnett som The Cloud , enten som selvstendig app eller via kredittkortselskap.

Er du av den vågale typen kan du også bruke appen WiFi Opener (Android), som «knuser» passordene for gratisnett som krever innlogging.