Se hvem og hva som skaper de enorme svingningene i den norske kronen

RISKO. Ifølge sjefstrateg Erica Blomgren i SEB er det alltid lite likviditet i valutamarkedet rundt jul og nyttår, og det gjør risikoen for bevegelser større.Foto: SEB
RISKO. Ifølge sjefstrateg Erica Blomgren i SEB er det alltid lite likviditet i valutamarkedet rundt jul og nyttår, og det gjør risikoen for bevegelser større.Foto: SEB
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den bevegelsen vi så på tirsdag var vanskelig å forklare ut i fra fundamentet. Rundt bevegelsen var det svak likviditet og liten omsetning i markedet, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronen har de siste dagene vært gjenstand for enorme bevegelser og vært på historisk lave nivåer mot de store valutaene. Kun den minste handel beveger kronekursen, da de færreste vil handle kroner nå.

Men hvem er det som står bak bevegelsene?

Les også: - Det er ingen eksakt vitenskap

Trigger norske investorer

- Kronesvekkelsen som vi har sett den siste uken har resultert i at en del norske investorer har blitt trigget til å utnytte at kronen er historisk svak. Det er helt naturlig at man velger å utnytte de svake nivåene til å kjøpe kroner, sier Blomgren.

Når kronen ligger på så svake nivåer er det, ifølge henne, generelt norske investorer som kjøper norske kroner, og ikke utenlandske.

Likevel peker Blomgren på at interessen fra de norske investorene også har avtatt noe nå, og at kronen er veldig lite attraktiv.

- Med det sentimentet vi har nå er det vanskelig å tro at vi får se noen videre bevegelser nedover i euro-norske, sier Blomgren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljepris og rentekutt

Lite attraktiv var kronen også før den kollapset tidligere denne uken.

- Før bevegelsene på tirsdag har det vært veldig lite interesse for kronen. Det har vært utenlandske spekulative investorer som har drevet kronen svakere, sier Blomgren.

Ifølge henne kan kronefallet også relateres til at et rentekutt fra Norges Bank ikke var helt priset inn i markedet fra investorenes side.

- Samtidig har oljeprisen fortsatt å falle. Markedet har solgt kronen både på en lavere oljepris og på en økt sannsynlighet for ytterlige senkninger av renten i første halvdel av 2015, sier Blomgren.

Øker risikoen for bevegelser

De siste dagene har derimot oljeprisen steget litt igjen, og det har ifølge Blomgren vært med på å styrke kronen.

- Kronen har styrket seg en del, og jeg tror kronen vil fortsette å være styrt av oljeprisen, sier hun.

I og med at vi fortsatt kan se nedgang i oljeprisen, mener Blomgren det er en betydelig risiko for at kronen vil svekkes ytterligere inn mot nyåret.

- Det er generelt alltid veldig svak likviditet rundt jul og nyttår, men det innebærer jo også at risikoen for å se volatile bevegelser blir større, påpeker hun.

Les også:

Nå er dette én av de store usikkerhetsfaktorene i norsk økonomi

Verste tall siden finanskrisen

- Jeg bor ikke i USA. Da ville kravet hatt to-tre nuller til