Frikjent for voldtekt av ekskona – må betale erstatning

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 29-årig mann er dømt for å ha brukket armen på ekskona, men frikjent for å ha voldtatt henne. Retten finner det likevel så sannsynlig at han er dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Larvik tingrett ble mannen dømt til fem års fengsel også for å ha voldtatt kvinnen etter at han hadde brukket armen hennes, men i Agder lagmannsrett ble han bare kjent skyldig i legemsbeskadigelse.

Leilighet i Larvik

Ifølge tiltalen skjedde volden og overgrepet i kvinnens leilighet i Larvik i desember 2012, etter at de flyttet fra hverandre året før – men fortsatte å ha kontakt til tross for at mannen var ilagt besøksforbud.

Juryen i lagmannsretten kjente mannen skyldig i legemsbeskadigelse, og retten finner det skjerpende at dette skjedde bare én måned etter at han i tingretten ble dømt for vold mot henne.

Aktors påstand var fengsel i seks måneder, men retten kom til at dette var en noe mild straff og landet på ni måneder.

Erkjente samleie

I retten erkjente 29-åringen å ha hatt samleie med ekskona etter at armen hennes var brukket, men han hevder det skjedde frivillig. Selv om han i straffesaken ble frikjent for å ha voldtatt henne, kom retten i spørsmålet om oppreisning til at det er sannsynlig at hun ble utsatt for et seksuelt overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten skriver blant annet at det har «formodningen mot seg at fornærmede frivillig hadde samleie etter å ha blitt påført brudd i armen av tiltalte. Tiltalte på sin side har til politiet og i tingretten benektet overhodet å ha vært i Larvik på det nevnte tidspunkt, og endret sin forklaring først høsten 2014.»

29-åringen er tidligere dømt sju ganger, seks av dem for voldsrelaterte ting, blant annet vold mot offentlig tjenestemann, grovt ran og legemsbeskadigelse.