Tusenvis deltok i palestinsk ministers begravelse

Den palestinske ministeren Ziad Abu Ein ble gravlagt i Ramallah torsdag. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix
Den palestinske ministeren Ziad Abu Ein ble gravlagt i Ramallah torsdag. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen palestinere samlet seg da ministeren som døde etter et basketak med israelske sikkerhetsstyrker, ble begravet torsdag. Situasjonen er svært spent i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinske ledere har gitt Israel skylden for det de omtaler som drapet på den 55 år gamle Ziad Abu Ein. Ministeren døde kort tid etter at en israelsk soldat dyttet og tok strupetak på ham under en demonstrasjon på Vestbredden onsdag.

Uniformerte palestinere bar Abu Eins båre, som var svøpt i det palestinske flagget, til graven. Mange av de frammøtte ropte slagord som «Hevn!» og «Ditt blod ble ikke spilt forgjeves».

Bakgrunn: – Palestinsk minister slått i hjel av israelske soldater

Stedt til vile

Tjenestemenn og andre palestinere strømmet til president Mahmoud Abbas hovedkvarter i Ramallah torsdag formiddag. Til lyden av sekkepiper og trommer gikk begravelsesfølge derfra til en gravplass i nærheten. Mange i folkemengden skjøt i luften.

Gravplassen der Abu Ein ble stedt til hvile, ligger ikke langt fra den jødiske bosetningen Psagot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen er svært spent på Vestbredden, og flere israelske grensevakter og soldater enn vanlig er utplassert ved grensen i tilfelle opptøyer og sammenstøt, opplyser det israelske forsvaret.

Motstridende versjoner

Israelske og palestinske tjenestemenn gir motstridende versjoner av hva som kom fram under obduksjonen av ministeren.

Den høytstående palestinske tjenestemannen Hussein al-Sheikh sier til nyhetsbyrået Reuters at jordanske og palestinske leger har konkludert med at ministeren døde av slagskader, av å ha pustet inn tåregass og fordi han ikke fikk medisinsk hjelp i tide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En israelsk kilde med kjennskap til rapporten, sier på sin side at ministeren døde av hjerteinfarkt. Det kan ha blitt framprovosert av at soldaten tok strupetak på ham.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har kalt hendelsen «barbarisk» og sa at palestinske myndigheter vil finne ut hvordan de skal reagere på hendelsen etter begravelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestmarsj

Både palestinere og utenlandske aktivister deltok i protestmarsjen, som israelske styrker møtte med tåregass og sjokkgranater. Opptak av hendelsen inneholder ingen bilder der Abu Ein svarer med vold.

Få minutter senere ble ministeren blek, falt om og slo brystet hardt i bakken. Ifølge Reuters døde han på vei til sykehuset.

Abu Ein var ansvarlig for saker som gjaldt israelske bosetninger på Vestbredden. Han hadde også ansvaret for problemer knyttet til sikkerhetsmuren som Israel har reist.

EUs utenrikssjef har bedt om at hendelsen granskes nøye, og Norges utenriksminister Børge Brende (H) mener hendelsen er svært alvorlige.

– Jeg tar sterkt avstand fra overdreven maktbruk mot fredelige markeringer. Norge oppfordrer israelske myndigheter til å gjennomføre en åpen og troverdig gransking av denne hendelsen, sier han i en pressemelding torsdag.