Forsvaret sponset og skulle «arbeide aktivt for RBK»

F-16 inn for landing ved Ørland hovedflystasjon. I fjor sponset 138 luftving fotballklubben og forpliktet seg samtidig til å gjøre alt for RBKs interesser. Foto: Forsvarets mediearkiv
F-16 inn for landing ved Ørland hovedflystasjon. I fjor sponset 138 luftving fotballklubben og forpliktet seg samtidig til å gjøre alt for RBKs interesser. Foto: Forsvarets mediearkiv
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret brukte i fjor offentlige midler til å sponse og arbeide aktivt for fotballklubben RBKs interesser. – En uklok beslutning, innrømmes det nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballklubben Rosenborg BK fikk Luftforsvaret på banen og sikret seg samtidig en uvanlig offentlig økonomisk støttespiller.

I hele fjor sto det en egen losje klar til tolv forsvarsansatte på Lerkendal stadion. Luftforsvaret benyttet også muligheten til å skaffe seks billetter (som den enkelte måtte betale selv) for å heie på RBK under cupfinalen mot rivalen Molde.

375.000 offentlige skattekroner brukte ledelsen av Norges fremtidige kampflybase til å kjøpe seg plass på Rosenborgs hjemmebane denne ene sesongen.

I avtalen heter det blant annet at «Ørland Hovedflystasjon plikter å arbeide aktivt for å fremme RBKs interesser på best mulig måte».

– Inngåelse av avtalen var en uklok beslutning, og den burde vært underlagt juridisk rådgivning, sier Luftforsvarets kommunikasjonssjef, major Stian Roen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I etterpåklokskapens lys ville den ikke blitt inngått i dag og saken er avsluttet fra Luftforsvarets side, sier han i en e-post til ABC Nyheter.

Bruken av losjen på Lerkendal ble «fordelt på alle avdelinger i luftvingen på Ørland hovedflystasjon, inkludert vernepliktige» og de seks cupfinalebillettene ble loddet ut på flystasjonen som fra 2017 skal være Norges viktigste kampflybase.

– Avtalen ble inngått mot gjensidig profilering og erfaringsutveksling mellom virksomheter med prestasjonskultur, samt for å gi et velferdstilbud til soldater og ansatte, skriver major Roen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftforsvarets kommunikasjonssjef sier at intensjonen med avtalen og flystasjonens utradisjonelle pengebruk i denne saken, skulle gi markedsføring og profilering på Lerkendal og deres arenaer, og besøk fra RBK til Ørland, blant annet med motivasjonsforedrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Grunneiere får millionerstatning etter Forsvarets skytefelt

«2 drikkeenheter pr plass»

I avtalen, som er datert 28. november 2012, heter det at Ørland hovedflystasjon som nettverkspartner «ved ulike arrangement og aktiviteter skal kunne komme i dialog med flere av RBKs samarbeidspartnere med det mål og kunne øke sin kundeportefølje og derav inntekter».

Det skal også utarbeides en kombinasjonslogo som knytter Hovedflystasjonen til den trønderske fotballklubben, heter det. Denne logoen kan 138 luftving få bruke på brevark, intern informasjon og på eventuelle profilklær basert på RBKs kolleksjon.

De 375.000 kronene inkluderer to ukers bannerannonsering på klubbens hjemmesider som skal være verdt 20.000 kroner, i følge avtaleteksten.

Men markedsføringen er derimot svært begrenset på selve Lerkendal stadion. Avtalen åpner kun for at «Ørland Hovedflystasjon eksponeres i inngangspartiet til VIP Adidas».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inkludert i prisen har det dog vært servering. En slik losje har gitt deltagerne adgang til bar og rabatt i RBK shop. I tillegg har man fått «middag og dessert fra fyldig buffet» og «2 drikkeenheter pr plass før kamp».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA og Norge bruker mest på forsvar per innbygger

Utradisjonell leder

Da avtalen mellom Ørland hovedflyplass og RBK ble inngått var beslutningen om den framtidige kampflybasen tatt. Men flyplassledelsen drev fortsatt en aktiv markedsføringskampanje av seg selv.

Man hadde i flere år fått lagt en av delfinalene i Melodi Grand Prix ute på basen. Kampflybasens daværende sjef, brigader Tom Guttormsen, var en av fem finalister da «årets trønder 2012» skulle kåres.

Hans utradisjonelle tilnærming gjorde ham vinteren 2012 landskjent etter at Dagens Næringsliv avslørte at han hadde nektet ordføreren i kommunen, Hallgeir Grøntvedt, adgang til MGP og også sendt militærpolitiet på døra hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tom Guttormsen ble i høst veteraninspektør i Forsvaret. I sitt tiltredelsesintervju i «Forsvarets forum» ble han presentert under tittelen «Arsenalveteranen» på grunn av sine følelser for den britiske klubben.

ABC Nyheter lyktes ikke torsdag å få brigader Guttormsen i tale.

Luftforsvaret har også tidligere vist sin fotballinteresse. Da det afghanske fotballaget Faryab United deltok i Norway cup i 2010 var de ansvarlige. Personell fra Ørland brukte også deler av sin ferie på prosjektet.

Kl 19.35: Korrigert feil om når beslutningen av plassering av kampflybase ble tatt

Les mer:

Forsvaret trekker refs etter nakenbad-ordre

Forsvaret beklager at kvinnelig soldat måtte bade naken

Pensjonert offiser: – «Badesaken» handler om mobbing

Offiserforbundet: – Endrer ikke det vi har sagt