Boko Haram-leder hevder skolejentene er giftet bort

Deltakere i #BringBackOurGirls-kampanjen, som har som mål å frigjøre de over 200 bortførte skolejentene, fotografert under en demonstrasjon i Nigerias hovedstad Abuja tidligere i oktober. Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / NTB scanpix
Deltakere i #BringBackOurGirls-kampanjen, som har som mål å frigjøre de over 200 bortførte skolejentene, fotografert under en demonstrasjon i Nigerias hovedstad Abuja tidligere i oktober. Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De over 200 skolejentene som ble bortført i Nigeria i april, har alle konvertert til islam og blitt giftet bort, ifølge Boko Harams leder Abubakar Shekau.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Boko Haram

* Væpnet, islamistisk gruppe med base i Nord-Nigeria.

* Fører geriljakrig og gjennomfører terrorangrep mot både sivile og militære mål.

* På USAs terrorliste siden 2013.

* Har en svært ytterliggående tolkning av islam. Navnet kan oversattes til «vestlig utdanning er synd».

* Grunnlagt nordøst i Nigeria i 2002, under ledelse av Mohammed Yusuf, som ble henrettet i 2009. Dagens leder er Abubakar Shekau.

* Var i starten en protestbevegelse mot korrupsjon og underutvikling som fikk mange tilhengere. Kjemper for en shariastyrt stat i områdene nord Nigeria og har i dag liten støtte i befolkningen.

* Anslagene på hvor mange som er drept i Boko Haram-relatert vold siden 2009, varierer mellom 5.000 og 11.000. Nær en halv million er drevet på flukt.

* Det siste året har gruppa også festet grepet i Kamerun.

* Boko Haram antas å ha bånd til andre terrororganisasjoner som al-Qaida i Maghreb (AQIM), somaliske al-Shabaab og Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO).

* Nigerias president Goodluck Jonathan har erklært full krig mot gruppen.

(Kilder: Council on Foreign Relations , Clarion Project , International Crisis Group , Washington Post)

I en ny video som nyhetsbyrået AFP har fått, avviser Shekau samtidig at opprørsgruppen har inngått noen våpenhvile med den nigerianske regjeringen.

Boko Haram-lederen hevder videre at gruppen har en tysk fange som ble bortført i delstaten Adamawa, også nordøst i landet, i juli.

Nigerianske myndigheter kunngjorde overraskende 17. oktober at regjeringen hadde inngått en våpenhvileavtale med Boko Haram, samt en avtale om at skolejentene skulle frigis.

Les hele saken: – Boko Haram setter skolejenter fri og inngår våpenhvile

– Konvertert

De over 200 jentene ble bortført fra den avsidesliggende byen Chibok i Borno nordøst i Nigeria i april.

I utgangspunktet ble 279 jenter bortført fra en kristen skole. Flere klarte å rømme, men fortsatt er 219 jenter savnet.

– Vet dere ikke at de 200 skolejentene fra Chibok har konvertert til islam? De har nå lært to kapitler av Koranen utenat, sier Shekau på hausa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den ferske videoen er han ikledd militæruniform, støvler og en svart turban, og han er flankert av 15 væpnede krigere. Det er ikke kjent når og hvor videoen er tatt opp, men den kommer fra de samme kanalene som gruppen tidligere har brukt til å kommunisere med omverdenen.

Opptil 500 fanget

Det er første gang Shekau nevner skolejentene siden rundt 100 av dem ble vist fram i en video i mai. Shekau har tidligere truet med å selge jentene som slavebruder, men han har også antydet at han var villig til å bytte dem mot Boko Haram-fanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den siste videoen sier han leende:

– Vi har giftet dem bort. De befinner seg i sine ekteskapelige hjem.

Human Rights Watch opplyste i en rapport denne uken at den ytterliggående islamistgruppa Boko Haram holder opp mot 500 kvinner og jenter fanget. Tvangsekteskap er vanlig i militskrigernes leirer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortførte «Hauwa» rømte fra terrorgruppen. Hør hennes historie i videoen under:

Et tidligere gissel har fortalt at hun så at noen av jentene fra Chibok ble tvunget til å lage mat og vaske for andre kvinner og jenter som hadde blitt utvalgt til «spesialbehandling på grunn av deres skjønnhet».

Les saken: Nigeria forbyr kidnappingprotest i hovedstaden

Angrep bussholdeplass

Regjeringens kunngjøring om våpenhvile for to uker siden ble møtt med skepsis, og det har vært en rekke voldshandlinger og bortføringer siden. Fredag ble åtte mennesker drept da en bussholdeplass i den nordlige byen Gombe ble rammet av tre bomber.

– Vi har ikke inngått våpenhvile med noen. Vi har ikke forhandlet med noen. Det er løgn. Det er løgn. Vi kommer ikke til å forhandle. Hvorfor skulle vi forhandle? Gud sier vi ikke skal gjøre det, sier Boko Haram-leder Shekau i den ferske videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tilføyer at han ikke kjenner Danladi Ahmadu, mannen som en av president Goodluck Jonathans rådgivere hevdet forhandler på vegne av gruppen.

Bortført tysker

Shekaus påstand om at Boko Haram har en tysk statsborger i sitt fangenskap, betyr at Boko Haram for første gang påtar seg ansvaret for bortføringen 16. juli. Tyskeren skal ha jobbet som lærer ved et statlig opplæringssenter i Gombe da vedkommende ble bortført av væpnede menn.

Tysklands utenriksdepartement vil ikke kommentere videoen.