Stormberg i syk krangel med LO-Gerd:«Jeg tror ikke nordmenn er dobbelt så syke som svensker»

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-lederen mener det er sykt av gründeren Steinar J. Olsen å be syke jobbe. – Han bidrar til å spre sykdom og frykt blant sine ansatte, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en video og et blogginnlegg rettet mot de om lag 400 ansatte sår nå bedriftseieren Steinar J. Olsen tvil om årsaken til at sykefraværet i Stormberg stiger.

Han viser til at selskapets svenske avdeling har et fravær på 2,7 prosent hittil i år, mens det i Stormberg Norge ligger på 6,2 prosent.

«Jeg tror ikke nordmenn er dobbelt så syke som svensker. Vi må finne andre svar på det høye sykefraværet», skriver han.

Den velkjente gründeren mener at «det er den enkelte medarbeider som har ansvar for egen helse» og antyder at man skal gå på jobb når man føler seg dårlig.

«Den enkelte medarbeider skal selv vurdere om for eksempel en forkjølelse, hodeverk, lungebetennelse eller vondt i ryggen skal føre til fravær eller ikke. Det er lov å gå på jobb når man er syk, og det er lov å være hjemme», blogget bedriftslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Jeg synes det er sykt å be syke jobbe, slik Stormberg-sjef Olsen i realiteten gjør. Det er så feil signaler som det kan få blitt. Han bidrar til å spre sykdom og ikke minst frykt blant sine egne ansatte, tordner LO-leder Gerd Kristiansen i VG.

Men hovedtillitsvalgt i LO-forbundet Handel og Kontor hos Stormberg, Hans Jørgen Kile, er ikke enig med LO-sjefen:

– Olsen påpeker endel fakta, og det må vi tåle å høre. Vi må tåle å høre at det går ut over kolleger om man er litt pjusk og velger å bli hjemme i stedet for å komme på jobb, sier Kile som til daglig er innkjøpssjef i konsernet, til dn.no.

For tre år siden hadde Stormberg et sykefravær på 8 prosent. I 2012 ble det redusert til 5,4 og så 5,3 prosent i fjor, opplyser Olsen i sin blogg.

Etter at innlegget vekket sterke reaksjoner tar Olsen bittelitt selvkritikk:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg var litt for spisset i budskapet når jeg nevnte konkrete sykdomstilfeller, og jeg ser at det var et uheldig valg av eksempler. Men det må ikke overskygge for det jeg opplever at de aller fleste er enige om, nemlig at vi trenger en fordomsfri debatt omkring årsaker til at vi i Norge har et for høyt sykefravær», skriver han i torsdagens blogginnlegg.