Norsk mann fra Halden skal ha reist til Syria

Ubaydullah Hussain sier haldenseren er en nær venn. Hussain ble i Oslo tingrett tidligere denne måneden frifunnet for indirekte oppfordring til terror.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ubaydullah Hussain sier haldenseren er en nær venn. Hussain ble i Oslo tingrett tidligere denne måneden frifunnet for indirekte oppfordring til terror. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann i 20-årene fra Halden som har konvertert til islam, skal ha reist mot Syria, forteller familien. Han er en såkalt hellig kriger for ekstremistgruppen Den islamske stat (IS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen er etnisk norsk og har ingen fremmedkulturell eller islamsk bakgrunn, skriver Halden Arbeiderblad. Mannen skal ha ringt hjem for siste gang for to uker siden. Han sa da at han aldri kommer hjem.

– Det er ikke mulig å få noe kontakt. Facebook-profilen hans er slettet og mobiltelefonen er koblet fra. Uvissheten er uutholdelig og det er tungt uten ham, sier moren til avisen. Hun håper noen i det islamistiske miljøet vet hvor han befinner seg.

Mannen er med i islamistgruppen Profetens Ummah og hadde omgang med talsperson Ubaydullah Hussain. Hussain omtaler ham overfor VG som en «nær venn» som er praktiserende og som adlyder Allah.

PST opplyser at også konvertitter reiser.

– Vi kan ikke kommentere denne saken konkret, men på generelt grunnlag har vi sett over tid at det er flere fra Østfold som har dratt ned til Syria. Det dreier seg om unge menn, også konvertitter, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

Ifølge TV 2 er det mer enn ti konvertitter fra Norge som er eller har vært tilknyttet terrorgruppa Den islamske stat i Syria, og minst sju av dem er etnisk norske. Ifølge PSTs har minst 60 personer dratt til Syria fra Norge.

Noen har kommet tilbake, men de fleste befinner seg fortsatt i det krigsherjede landet.