Norske krigere i Irak og Syria fikk Nav-støtte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av nordmennene som kjemper for terrorgrupper i Irak og Syria, mottok Nav-ytelser fram til de reiste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagbladet fikk de utbetalinger fra Nav mens de planla reisen, ble radikalisert og kommuniserte med representanter for gruppene.

Avisen viser til at en østfolding i 20-årene, som er i Syria og kjemper for den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, i 2013 mottok dagpenger. Utbetalingene fortsatte til januar i år, og allerede måneden etter la han ut bilder på Facebook der han poserte sammen med erfarne tsjetsjenske al-Qaida-soldater.

En annen østfolding, som ble skutt og skadd mens han var i Syria, fikk arbeidsavklaringspenger da han kom hjem fra krigen.

Les også: Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

To nordmenn som Norges etterretningssjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, bekrefter har nådd mellomledernivå i Den islamske staten (IS), har ifølge avisens opplysninger tidligere mottatt norske trygdeytelser. En av disse er skiensmannen Bastian Vasquez som mottok såkalt individstønad i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vasquez var vel et individ i 2012. Dette var før han fikk islamisttilhørighet, sier mannens advokat John Christian Elden.

Linda Alzaghari, som er daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, mener ekstrem religion kan være en karrierevei hvis man ikke når fram i arbeidslivet, og spesielt om man har en trøblete bakgrunn.

Hun understreker riktignok at man må være forsiktig med å generalisere, og sier det slett ikke er typisk ressurssvake personer som reiser fra Norge til Syria.

Les også: Norge søker svar på nye sikkerhetstrusler