– Har du først prøvd det, blir du lett hekta

Det er ikke mange år siden head up display var sjeldent ekstrautstyr på dyre biler. Men nå har det funnet veien til langt flere modeller, og ikke minst også til billigere merker.
Det er ikke mange år siden head up display var sjeldent ekstrautstyr på dyre biler. Men nå har det funnet veien til langt flere modeller, og ikke minst også til billigere merker.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere biler får dette ekstrautstyret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du skal ikke så alvorlig mange år tilbake i tid, før ekstrautstyrslisten på en vanlig bil besto av om du ville ha med eller uten sentrallås og automatisk klimaanlegg.

Nå er hverdagen en helt annen - og listen over tilgjengelig ekstrautstyr er nærmest uendelig på enkelte modeller. Særlig er det de tyske premiummerkene som har mye rart å by på - både av nyttig og ikke fullt så nyttig utstyr.

Men en ting som garantert har kommet for å bli er head up display. For noen år siden var det å betrakte som fancy og eksklusivt utstyr på dyre biler - men nå har det også funnet veien ut blant folkelige modeller fra både Mazda, Peugeot, Mini og VW.

Les også: Sær luksus til under halv pris

Corvette

Mercedes var ikke de første som fikk head up - men på nye C-klasse har det kommet på plass. Sent men godt.Mercedes var ikke de første som fikk head up - men på nye C-klasse har det kommet på plass. Sent men godt.

Head up display innebærer at viktig informasjon projiseres opp i synsfeltet i frontvinduet foran sjåføren. På den måten er det mulig å sjekke for eksempel farten uten å måtte flytte blikket fra veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chevrolet var tidlig ute med dette utstyret i Corvette - men BMW er nok de som har brukt det lengst i vanlige produksjonsmodeller.

Les også: Mest bil for pengene? Dropp bestselgeren!

Mye informasjon

Hvor mye informasjon og hvordan det presenteres varierer fra merke til merke og modell til modell.

Noen bruker en liten skjerm som står opp foran på dashbordet - mens andre sender informasjonen rett opp i frontruta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På nyere biler kommer symboler, bokstaver og tall opp i farger, og du får informasjon fra skiltavleser, navigasjon, turteller, speedometer, cruisecontrol, radio/musikk-info og diverse varslinger.

Les også: Dette kaller vi råsterk utstyrsbombe

Pilot wannabe

Peugeot er et av bilmerkene som bruker en skjerm som kommer opp på toppen av dashbordet - i stedet for å prosjektere informasjon rett opp i vinduet.Peugeot er et av bilmerkene som bruker en skjerm som kommer opp på toppen av dashbordet - i stedet for å prosjektere informasjon rett opp i vinduet.

Brooms bilekspert, Benny Christensen, mener dette utstyret ikke bare er en morsom gimmick.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utstyr som bidrar til at du slipper å flytte blikket fra veien betyr bedre sikkerhet i bilen. Men jeg husker godt at jeg selv syntes dette var litt tullete, for de som ville leke jagerfly-pilot. I starten er det også litt uvant å få «forstyrrende» elementer opp i vinduet. Men etter at jeg hadde prøvd det en stund, merket jeg raskt at det ble et savn å ikke ha det, sier Broom-Benny.

Les også: Leasing eller kjøp - hva lønner seg mest?

BMW tidlig

Head up-display har nå funnet veien inn i familiebil nummer én i Norge - nemlig nye VW Passat, som lanserer senere i høst.

– Det er et tydelig signal om at dette utstyret både er kommet for å bli, og at det ikke lenger er forbeholdt dyrere biler, sier Benny.

På bruktbiler eldre enn 2010 er det stort sett BMW 5-serie som har dette utstyret.

Saken fortsetter under bildetAudi kom med head up for første gang i A7 - og har kanskje den mest oversiktlige og pene visningen.Audi kom med head up for første gang i A7 - og har kanskje den mest oversiktlige og pene visningen.

Les også: Brukt BMW: Dette er skikkelig utstyrsbombe